sfblog1

От операта до футбола или как маркетинга в реално време може да увеличи аудиторията ти

Как следенето на популярни теми в страната и света може да ти донесе нови фенове онлайн?

Днес Медията е свободна, но Вниманието не е” казва Сет Годин.

Ето защо маркетингът в реално време е толкова популярен.

Благодарение на социалните медии новините се раждат и остаряват за броени дни, заменени от нещо по-ново, побляскаво и по-модерно. Малък брой хитри и релевантни брандове успяват да яхнат вълната на новината и да се възползват от човешкия трафик, насочил се към популярната тема. Бързата и адекватна реакция им помага да спечелят вниманието на по-голяма аудитория и да останат релевантни на пазара. Благодарение на бързината и гъвкавостта си, те успяват да спечелят усмивките на потребителите си и да завземат вниманието на нови потенциални клиенти, които следят темата.

Маркетинга в реално време е на мода в цял свят, но специално в България рядко се забелязва с добро изпълнение. Наскоро станахме свидетели на чудесен пример за събитие, от което брандовете се възползваха. Светът беше погълнат от новината за оскверняването на японския военен паметник в Хирошима и много български компании отговориха с релевантни постове в социалните медии.

Capture

Резултатите бяха мигновени и очаквани. Отзвукът от онлайн потребителите беше положителен.

За да е успешна една кампания от този вид, трябва да се съобразят няколко прости факта.

1. Темата трябва да е съобразена с тона на комуникация на бранда.

Не е препоръчително за бизнеса, компанията да се опитва да яхне вълната на всяка новина станала вайръл. Ако ситуацията, станала популярна няма нищо общо с продукта или услугата на компанията, риска кампанията да е неуспешна се увеличава.

2. Темата трябва да носи добавена стойност на компанията.

Когато се създава такъв тип кампания е от основна важност маркетологът да предвиди какъв би бил отзвукът от аудиторията, каква би била ползата и какъв би бил негативния отговор от потребителите, с които се опитва да се свърже. Ако популярното събитие има допирни точки с тона на комуникация и би донесло положителен отзвук към бранда, то се счита подходящо и шанса да кампанията да бъде успешна е по-голям.

3. Темата трябва да не поставя компанията в лоша светлина пред аудиторията, която се опитва да спечели като своя.

За съжаление много компании се опитват да се популяризират с лошо написан и не на място криейтив, който не носи никаква добавена стойност на марката. Ако темата или отговорът на нея не е съобразен с обстоятелствата или представя бранда пред морална дилема, то по-добре е конкретната ситуация да се избегне.

Правилно използван маркетингът в реално време и непрестанната активност в онлайн пространството могат да донесат на всяка компания позитивен отзвук от потребителите ѝ и да увеличат многократно аудиторията, която имат. Активността помага за подобряване на обслужването на клиенти и дава гласност по въпроси, които конкретно засягат дадения бизнес. Неподходящата реакция обаче може да влоши реномето на компанията пред хилядите нови посетители и да даде негативен отзвук, който да повлияе на продажбите. Ето защо трябва много да се внимава с този тип маркетинг, тъй като той може да се нарече ,,нож с две остриета“.

КОМЕНТАРИ