instagram_strategii

Инстаграм стратегии – как да превърнем последователите в клиенти

В света на рекламата всичко се случва динамично. Брандовете искат мигновени резултати, но позиционирането на даден бранд на пазара като успешен отнема години. Граденето на добър имидж сред подходящата аудитория е дълъг и добре премислен процес, изискващ голяма доза доверие. Поглеждайки през призмата на купувачи, не сме ли всички ние обект на дългогодишно облъчване по всички рекламни канали?

Точно поради тази причина не бива да подценяваме тийнейджърите в Инстаграм като аудитория. Именно те са нашите бъдещи клиенти!

72% от българите в Инстаграм са под 35 години, а  цената на рекламата в платформата е от 3 до 5 пъти по-ниска. За нашите дългогодишни клиенти Galleria Stara Zagora и Galleria Burgas  се заехме със задачата да  предоставим на последователите интересно, модерно и закачливо съдържание. Използвахме паралелно различни механики, като: модерни гридове с известни цитати, кроскампании, дизайнерски сторита и други интересни стратегии, за да увеличим последователите и ангажираността.

Използвахме гридове с фрази на известни цитати, които перефразирахме по забавен и заинтригуващ начин.

грид с фрази на известни цитати 1

грид с фрази на известни цитати 2

Разбира се, заложихме и на добрите изпитани стратегии за спечелване на нови последователи с “Giveaway”, като съчетахме подаръка с цветната визия на  текущата ни кампания “Summer Sales”.

грид с giveaway

По страхотната идея на нашите клиенти, направихме кроскампания на име “Code: InstaMusic”. Механиката се състоеше в това, че клиентите взимаха своя код от кутия в Galleria Stara Zagora и ни го изпращаха на лично съобщение, след като са последвали инстаграм профила на клиента. Кампанията протeче 4 седмици, като всяка седмица раздавахме по 2 портативни музикални тонколонки. Успяхме да задържим интереса им и предотвратихме отследването им, като включихме в условията, че запазват правото си на участие при всяко теглене. Така те един месец ни следяха, за да видят дали печелят, а ние се радвахме на интереса им.

грид Code:InstaMusic

Citylight за Instausic

Друга супер успешна стратегия се оказа правенето на кроскампании с партньорски брандове, които имат позитивен имидж и сходна таргет група. Подобен пример е Galleria InStyle, която обединява продуктите на множество различни брандове, които биват тагвани в публикациите. Тези публикации в последствие биват пресподеляни като постове и сторита от съответните популярни брандове и стигат до многократно по-голямата обединена аудитория на всички участници. Крос кампаниите с партньорски брандове са win-win възможност всички печелят, а последователите се наслаждават на добър продукт.

кроскапания с парньорски брандове

Един от най-успешните подходи, които сме ползвали, е: Celebrity takeover, или иначе казано – популярна личност, която управлява профила на бранда за определен период от време, като е уведомила фен базата си. По този начин гледаемостта на сторитата се покачва двойно, а  последователите започват да ни следват с интерес. Поканихме известни влогъри, които подканиха своите фенове да дойдат в поредица от сторита и в своя профил. Снимаха как пътуват, раздаваха награди и споделяха най-забавните и вълнуващи моменти от събитието. Един от тях беше влогърът Боян Т, който присъстваше с майка му, а феновете буквално полудяха и скандираха имената им, а нашите последователи се увеличиха със 100 за ден.

стори с блогър

стори с блогър от събитие

последователи на профил в инстаграм

За успешния бизнес се изисква постоянство. Ежедневното публиквуване на сторита е изключително важно. Всеки ден в Instagram се споделят над 95 милиона фотографии и видеа и над 300 милиона стори-та по цял свят.

Искаме нашите последователи да научават за новите колекции, намаления и нови тенденции. Показваме им разнообразни забавления, модни находки и лайв видеа на събитията, които се провеждат. Така нашите последователи винаги са в крак с актуалното, модерното и виждат, че в мола винаги можеш да си прекараш страхотно.

забавления в мола

модни находки бижута

модни находки обувки

модни находки бижута аксесоари

Включихме и готини дизайнерски сторита с известни модни цитати, които всички момичета обожават.

дизайнерски сторита с известни модни цитати

Добавихме и закачливи дизайнерски сторита – кратки истории, а кой не ги обича?

закачливи дизайнерски сторита

Успешно използваме стори истории за да промотираме новите си кампании. Обвързахме основната визия с кратка история за повече лятно настроение. 

кратка историта с лятно настроение

Развиване на профила извън Instagram – използваме другите по-развити канали в социалните медии, за да  пренасочим последователите си от Фейсбук в Инстаграм, като ги приканим да ни последват, включим добавена стойност, раздаваме награди и им предложим по-различно съдържание от това, което публикуваме във Фейсбук.

Фейсбук пост за InstaMusic

Важно да сме в крак с иновациите, трендовете и желанията на нашите по-млади потребители, показвайки им един модерен прочит на рутината в ежедневието ни. 34% от инстаграмърите в България са милениъли, използват средно по 32 минути Instagram на ден.  Следете ни, за да научавате все повече интересни подходи и инстайти от работата ни. Не спирайте да вдъхновявате своите последователи и да растете заедно с тях. И не забравяйте да ни последвате в Instagram , за съдържание свързано с екипа ни и много behind the scenes моменти.

 

Алекс вярва в магическата сила на думите да трансформират действителността. За себе си казва, че е мечтател и визионер, но е наясно, че светът се променя, когато поемеш отговорност, запретнеш ръкави и свършиш работата. Завършила е PR, но бързо разбира, че всъщност е копирайтър. Обича да знае всякакви неща на всевъзможни теми, да рови в нечии мисли, или в книги, или из звездите.

КОМЕНТАРИ