blog_article_Mika

Как изведохме непознат бранд на международния пазар?

Една от най-трудните, но най-благодатни и творчески задачи, с които може да се сблъска рекламист, е изграждането на бранд буквално от нищото. Количеството вяра, ентусиазъм и време, които е необходимо да се вложат, положително не са малко, но удовлетворението от творението накрая е ненадминато.

Именно това ни се случи с един от водещите B2B производители на обувки в България, който произвежда за наложени европейски брандове. Компанията за пръв път в дългогодишната си история реши да създаде собствен B2C бранд, за който разбира се да произвежда собствените си топ модели. Име, лого, бранд концепция, дигитална и маркетинг стратегия – всичко това оставаше за нас. Когато има толкова много за вършене, добрата структура на задачите и разпределението на времевите ресурси играят огромна роля за крайния резултат, затова винаги си правете добре проучването и планирането.

Започваме с проучването, разбира се. Чудесните продукти, с които разполагахме, бяха качествени български дамски обувки от естествена кожа, произведени в добра материална база с над двайсетгодишна история, с идеята да бъдат продавани само онлайн, преимуществено в Германия и ЕС като цяло. Оставаше да разберем за кого точно са предназначени и как да запознаем дамите от немския пазар с тях. Така потънахме в мащабно маркетингово проучване с директни интервюта с потенциален таргет, проучване на конкурентни брандове и техните стратегии за позициониране и изчистване на други концептуални въпроси.

Намерихме аудиторията, която търсехме и се заехме да кроим по неин вкус визията на бранда. Идеята ни беше следната – имахме добри обувки на съвсем прилични цени за местния стандарт, които бяха модерни и удобни. Не крещящи и привличащи внимание, а такива, с които ти е лесно да посрещаш ежедневните предизвикателства.  Обувки за всеки ден, където и да се озовеш и пред каквито и препятствия да се изправиш.

Tова беше и основата, от която изходихме за създаването на логото, името и слогана. Слоганът се роди бързо и почти от само себе си – Work. Walk. Wander. Погледнат отстрани, той реално съдържа ролите на съвременната градска жена – съпруга и майка, работещото градско момиче и смелата авантюристка, тръгваща на поредно приключение.

бранд

Но още оставаше проблемът с избора на име за бранда. Стигнахме до над 100 варианта за име, предложихме поне половината от тях, но след поредния отказ от страна на клиента, най-после разбрахме, че името трябва да носи асоциацията за градската жена, но с лек привкус на италианска класа и стил. Роди се Мika Cara – стилната, градска дама.

бранд

В типографията на логото си позволихме лека заигравка с формата на първата буква, като така клиентът още на първосигнално ниво разбира какъв продукт предлага и какво е обещанието на бранда.

Тъй като брандът беше абсолютно непознат, ни хрумна и да създадем тийзър кампания преди официалното стартиране на бранда със забавна целева страница, която да провокира младите жени, до които достигне, да направят кратък, приятен тест, чрез който да открият какъв тип дами са, след което да ги запознае с категорията продукти, които са подходящи за техните предпочитания. А след краткия тест ние пък разбираме какви модели харесва клиента, как да се свържем с него и какво да му предложим.

бранд

бранд

Направихме и две фотосесии – имиджова и продуктова, които да използваме съответно в социалните мрежи и онлайн магазина на бранда.

бранд бранд бранд

За разлика от стандартните онлайн магазини, ние решихме да заложим на по-нестандартен такъв, благодарение на нетипичните за такъв бранд текстове. При отварянето на всеки модел, клиентът попадаше на кратко фантастично описание на продукта и кожата, използвана за изработката му:

бранд

Продължихме с изграждането на социалните мрежи на бранда – Facebook & Instagram профили, където със сигурност можем да срещнем нашия таргет – съвременните градски дами. Запазихме неангажиращия, забавен и приказен тон на комуникацията от магазина и успешно го пренесохме в SM пространството.

брандбранд

mika5_1бранд

бранд

Ето че брандът ни вече е съвсем готов да завладее света със своята завършена концепция, изчистен дизайн и увлекателна, подканваща към интеракция комуникация. А ние си доказахме отново, че когато обединим усилията на целия екип и всеки вложи креативност и желание в работата си, се случват точно такива малки чудеса като нестандартната Mika Cara. Не спирайте да работите, да вървите и да странствате 😉

Алекс вярва в магическата сила на думите да трансформират действителността. За себе си казва, че е мечтател и визионер, но е наясно, че светът се променя, когато поемеш отговорност, запретнеш ръкави и свършиш работата. Завършила е PR, но бързо разбира, че всъщност е копирайтър. Обича да знае всякакви неща на всевъзможни теми, да рови в нечии мисли, или в книги, или из звездите.

КОМЕНТАРИ